14 octombrie - Sf Parascheva

14.10.2024

 Sfânta Parascheva este prăznuită la data de 14 octombrie. In Acatistul inchinat ei, este numita "mult folositoare", pentru ca daruieste celor ce ii cer ajutorul harul lui Hristos.

Trei au fost marile virtuti care au impodobit sufletul si viata Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva: ingereasca feciorie, milostenia, adica lepadarea de cele pamantesti, si dumnezeiasca rugaciune, maica tuturor faptelor bune.

Sfanta Parascheva a trait la inceputul secolului al XI-lea. S-a nascut intr-o familie crestina si a imbratisat viata monahala de tanara. A vietuit la o manastire din Constantinopol, apoi la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea (in Pont) si in cele din urma in pustiul Iordanului. Prin descoperire dumnezeiasca, revine in locurile natale si trece la cele vesnice la varsta de aproximativ 27 de ani. A fost inmormantata ca o straina si descoperita in chip minunat.

Potrivit traditiei se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au adus la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva, neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis "si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva" i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.

Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Indata au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.

In anul 1235, sfintele sale moaste au fost luate de imparatul Ioan Asan al II-lea, al romanilor si bulgarilor (1218-1241), si duse la Tarnovo. In anul 1393, au fost stramutate la Belgrad, iar in 1521, au fost aduse la Constantinopol. Moastele sale vor ajunge in tara noastra in anul 1641, ca multumire pentru faptele domnitorului Vasile Lupu, care platise toate datoriile Patriarhiei ecumenice. Racla cu moastele sfintei a fost adusa cu o corabie, pe Marea Neagra, pana la Galaţi, iar de aici a fost adusa la Iasi, intr-un car cu boi si asezate in Manastirea Sfintilor Trei Ierarhi, in anul 1641. Astazi, moastele Sfintei Parascheva se afla in Catedrala mitropolitana din Iasi.

De Sfânta Parascheva gospodarii aprind focuri, astfel încât să se asigure că spiritele rele vor fi la distanță de gospodăriile lor.

Persoanele ce lucrează în această zi o să atragă în viața lor diferite pericole, atât la locul de muncă, cât și în familie. În această zi nu este indicat să ne zgârcim la bani și mâncare, deoarece oamenii zgârciți vor primi în schimb sărăcie și pagube uriașe până la finalul anului.

Deși focul în curte este indicat, aprinderea acestuia în casă este strict interzisă, oricât de frig ar fi în gospodărie.Se crede că oamenii se vor încălzi în această zi cu ajutorul credinței lor, iar persoanele ce aleg să aprindă focul în casă pot avea boli la ochi și dureri de cap.

În cazul în care de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, atunci iarna o să vină mai repede decât ne așteptam, iar în cazul în care această zi este una ploioasă, atunci vom mai avea de așteptat după iarnă.

Dacă oile dorm îngrămădite, atunci iarna care urmează o să fie una grea pentru oameni, iar dacă acestea stau răsfirate, atunci iarna o să fie blândă.

Creați un site gratuit!