30 noiembrie - Sfantul Andrei

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor.
Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.
Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume - Apostolul Lupilor - deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.
Sfantul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sf Ioan Botezatorul.
Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul Romaniei". Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala, iar din 2012, aceasta zi a devenit zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Apostol Andrei!
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
In popor, noaptea de Sfantul Andrei este insotita de foarte multe traditii si superstitii.
Exista foarte multe obiceiuri si superstitii legate de Sfantul Andrei. Oamenii mai superstitiosi sunt de parere ca in noaptea Sfantului Andrei lupii incep a vorbi cu grai de om, spunand lucruri de-a dreptul infioratoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacati de acesti lupi in aceasta noapte se vor transforma in varcolaci.
Iata si cateva obiceiuri care se practica in noaptea de Sfantul Andrei:
Pentru a reusi sa alunge spiritele rele, romanii folosesc usturoiul pretutindeni, fie la grajdurile alimalelor, fie la cruciulitele facute pe mainile copiilor.
In aceasta noapte se unge cu usturoi pragul casei, usile, geamurile si toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra in casa. Pana si la grajduri se punea usturoi, astfel incat vrajitoarele sau raul sa intre in animale.
Fetele care doresc sa se marite obisnuiesc sa ascunda sub perna un fir de busuioc pentru a-si visa iubitul. In miezul noptii fetele obisnuiesc sa intoarca un ulcior de lut cu gura in jos si pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi. Mai apoi rostesc o incantatie pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung sa se marite. Iar fetele care doresc sa isi vada ursitul obisnuiesc sa stea goale intre doua oglinzi la miezul noptii, tinand in maini doua lumanari aprinse. In oglinda din spate se vad de obicei scene din viitorul acestora, dar si chipul celui sortit.
Din popor a mai aparut si superstitia conform careia spiritele rele nu vor putea intra in casa daca gospodinele intorc de cu seara toate canile sau vasele cu gura in jos.
Vremea din noaptea de Sfantul Andrei ne va spune cum va iarna care urmeaza. Daca oamenii au parte de un cer senin in aceasta noapte, iarna care vine va fi una blanda.
Sursa: crestinortodox.ro