Lada de zestre

27.11.2020

 Situata la poalele muntilor Apuseni, comuna Budureasa este recunoscuta in lume prin lazile de zestre faurite in acest colt minunat de lume.

 In trecut oamenii locului se ocupau cu agricultura si prelucrarea lemnului. La inceput, lazile de zestre erau confectionate de mesteri si vandute in satele de la campie , in special ca si hambare, obiecte de depozitare a cerealelor. De altfel, de multe ori budurenii nu primeau bani in schimbul lazilor, ci ``bucate``.

 Confectionarea lazilor incepea cu alegerea lemnului. Era ales lemnul de fag care sa crape bine, sa scoata cat mai multe doage din el. Acest lucru se realiza chiar in padure. Apoi doagele erau aduse in sat, ajustate si imbinate. O operatiune importanta era afumatul doagelor care se facea cu fum obtinut din coaja anumitor copaci pentru a scoate o anumita culoare. Motivele ornamentale (cosmice, creştine, antropomorfe, vegetale) se aplicau pe acest fond brun-maroniu.

 Principalele unelte ale fauritorilor de lazi erau: securea, joagarul sau firezul, barda, mezdreaua sau rindeaua, sclederul, horjul si compasul.

 Mai tarziu, cand lazile mari n-au mai avut cautare, mesterii s-au orientat spre lazile de dimensiuni mai mici, lazile de zestre.

 Originea lăzii de zestre este necunoscută, însă aceasta a fost folosită în Antichitate atât de egipteni, cât și de greci și de romani. Nelipsită din lumea satului, lada de zestre rămâne unul dintre cele mai importante obiecte din gospodăria țărănească. Ținută la capătul lavițelor sau al patului, lada conținea zestrea femeii sau pe cea a fetei de măritat. Mireasa își aducea, în lada de zestre, la casa mirelui, îmbrăcămintea, ștergarele, păretarele, covoarele etc.

 Incet, incet arta fauririi lazilor de zestre a fost aproape abandonata, putini mesteri ``incapatanandu-se`` sa duca traditia mai departe. Printre cel mai cunoscuti mesteri din Budureasa s-au numarat: Birca (Laza Nicolae), Bacescu (Goina Gheorghe),Oanea Haiului, Bararu, etc.

 In activitate ii mai gasim pe Laza Nicolae (Ghia Cucului), Teo Condoros (ginere in Budureasa, confectioneza lazi mici pentru cadouri) si, cel mai tanar dintre ei, Simon Nistor. Despre acesta voi scrie in curand la rubrica  ``Oameni, locuri, amintiri``. Pana atunci postez o poza cu cele mai noi creatii ale lui. 


Creați un site gratuit!