Magneziul de la Budureasa revine in prim plan

19.12.2023

 Criza magneziului de pe piata mondiala readuce Budureasa in centrul discutiilor privind exploatarea zacamantului de brucit cu magneziu de pe Valea Mare din localitatea bihoreana.

 Asadar, dupa episoadele cu Vantu, Gusa, Geoasset, serialul continua cu Amerocap si Verde Magnezium. Si cine stie ce alte firme vor fi implicate. Vom vedea dupa licitatia de la ANRM din ianuarie 2024.

 Reducerea producției de magneziu în China s-a reflectat în prețul metalului, costul importurilor de magneziu în Europa crescând cu 75% in anul 2021.

Producătorii europeni de aluminiu și cei de autovehicule se găsesc acum în fața unei crize majore.

 Dependența excesivă a Europei de China pentru această materie primă a făcut ca magneziul să fie trecut pe lista UE de materii prime critice.

 În primăvara acestui an a fost adoptată "Strategia României pentru Resurse Minerale Neenergetice - Orizont 2035". Documentul, care prezintă probe privind existența unor importante resurse de materii prime critice, precizează că acestea nu pot fi exploatate din cauza costurilor ridicate implicate de redeschiderea minelor, lipsa know-how-ului pentru exploatarea lor și imposibilitatea prelucrării lor în țară. De exemplu, România nu mai are nici măcar capacitățile necesare pentru a prelucra concentratul de cupru obținut din cariera Roșia Poieni din Munții Apuseni. (Sursa: jurnalul.ro)

 Guvernul României a deschis recent procesul de licitație publică pentru licențele miniere, ofertele urmând a fi depuse până la 17 ianuarie 2024. Printre cei interesati de exploatarea magneziului din Budureasa se afla si firma Verde Magnesium.

 `` Proiectul nostru emblematic din România este dedicat dezvoltării unei platforme integrate și sustenabile atât pentru minerit, cât și pentru producția de magneziu metalic. Concret, lucrăm deja de șase ani să readucem la viață exploatarea zăcământului de brucit din Budureasa, județul Bihor – cu obiectivul de a produce prima tonă de magneziu metalic în România până în 2027. Am semnat deja un memorandum cu o importantă companie locală pentru a amplasa uzina de producție a magneziului pe platforma industrială pe care o operează, cu ținta de a atinge o capacitate de producție de 90.000 de tone pe an până în 2032-2034.``, a spus Bernd Martens, președinte al Consiliului de Administrație, Verde Magnesium, pentru clubantreprenor.ro

````  Dorim să începem operațiunile miniere în 3-4 ani și estimăm o durată de viață a minei de minim 20-25 de ani. Deși la scară de laborator și instalație pilot am dovedit că putem produce magneziu metalic, pentru a confirma pe deplin potențialul brucitului de la Budureasa trebuie să recalificăm resursele și rezervele existente pentru producția de Mg. Aceasta va implica lucrări geologice suplimentare și teste la scară industrială. Prelucrarea se va face în România printr-un proiect sustenabil integrat de minerit și procesare industrială avansată``, a mai mentionat Bernd Martens.

Oxidul de magneziu este indispensabil pentru aplicațiile din industria electronică și optoelectronică. Proprietățile sale de izolare ridicate și caracteristicile electrice excelente permit funcționarea stabilă a componentelor electronice. În același timp, rolul său important în fabricarea sticlei optice și în fabricarea semiconductorilor aduce, de asemenea, o contribuție importantă la dezvoltarea echipamentelor optoelectronice și la progresul industriei semiconductoarelor.

Creați un site gratuit!