Pinul, beneficiile mugurilor de pin

24.01.2022

Muguri de pin au in compozitie cantitati impresionante de ulei volati, rasini, substante flavonoide, vitamina C, fitohormoni, alcooli si saruri minerale. Elementele chimice complexe care sunt in organele tinere ale pinului au proprietati curative deosebite.

Mugurii de pin au efecte antiseptice, antiinflamatoare, dezinfectante, detoxifiante, calmante, stimulatoare, emoliente, regenatoare si cicatrizante.

Pinul mai este cunoscut si sub denumirile de chifar, luciu, zetin, jneapan sau jep, iar mugurii de pin sunt folositi in scopuri medicinale.

5 beneficii ale mugurilor de pin

Principalele beneficii ale mugurilor de pin:

-Au efect energizant - mugurii de pin au un continut bogat de proteine si ajuta la combatarea starii de oboseala, oferind organismului un nivel crescut de energie. Totodata, fierul ajuta la stocarea energiei si ajuta celulele sa produca energia necesara corpului uman.

-Imbunatatesc sanatatea inimii - continutul de fibre, antioxidanti si minerale ajuta la mentinerea sanaattii inimii. Consumul de muguri de pin poate ajuta astfel la reducerea riscului de aparitie a problemelor cardiovasculare.

-Previn imbatranirea prematura - atat cuprul, cat si antioxidantii din mugurii de pin previn efectele negative ale radicalilor liberi, care duc la imbatranirea prematura a organismului.

-Imbunatatesc vederea - mugurii de pin contin luteina, antioxidant care ajuta ochiul sa filtreze razele ultraviolete, previne deteriorarea maculei si reduce riscul de aparitie a cataractei.

-Benefici in curele de slabire - mugurii de pin contin acid linoleic, care stimuleaza producerea unui hormon numit CCK, responsabil pentru stoparea senzatiei de foame. Astfel, creste senzatie de satietate si nu iti mai este foame.

Diversele forme de preparare a mugurilor de pin sunt recomandate în numeroase tipuri de afecţiuni:

- inflamaţii şi infecţii ale căilor respiratorii, boli pulmonare cronice, tuse, bronşite acute, astm bronşic, congestie pulmonară, pneumonie, gripă, guturai, răguşeală, faringită, traheită, amigdalită, sinuzită;

- infecţii renale, cistită, pielită, uretrită, nefrită, litiază renală, insuficienţă renală, leucoree, blenoragie;

- nervozitate, nevroze astenice, stări de stres, insomnii, nevralgii, nevroze cardiace;

- reumatism cronic, poliartroze, osteoporoză, coxartroză, gonartroză, gută;

- tulburări circulatorii şi de metabolism;

- dermatoze, răni, eczeme, psoriazis, scabie.


Sirop din muguri de pin cu alcool

Din mugurii de pin se prepara un sirop ; peste 100 gr. de muguri zdrobiti se toarna 100 ml alcool de 60 grade si se lasa la macerat intr-un vas acoperit 12 ore, agitand din cand in cand. Se toarna apoi 500 ml apa clocotita si dupa 6 ore se strecoara.

Se adauga apoi 650 gr. zahar si se dizolva la cald pe baie de aburi. Se filtreaza prin tifon dublu sau alta panza deasa, se completeaza cu apa pana la 1 l apoi se toarna in sticle mici. Adultii vor lua 3 linguri pe zi.


Sirop din muguri de brad ,reteta din Bucovina

1 kg muguri de brad

1 kg zahar

Se asaza intr-un borcan straturi alternative de zahar si muguri, aproximativ egale ca grosime, ultimul strat fiind tot de zahar. Borcanul se acopera cu un tifon ce permite aerisirea si se aseaza in geam la soare. Se lasa la macerat o luna, pana ce mugurii devin maronii la culoare, zaharul se topeste iar sucul obtinut are culoarea usor verzuie. Se filtreaza , tragandu-se siropul in sticle de sticla, cu dop de pluta etans.

Creați un site gratuit!