Regulament pentru constructiile din zona montana din Bihor

29.01.2021

Un regulament pentru constructiile montane din Bihor va fi pus in dezbatere publica incepand de saptamana viitoare a afirmat Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor, in cadrul conferintei de presa sustinuta joi.

``Vom posta spre dezbatere publică un regulament de construire în zona montană a județului Bihor. Acum, nu există nicun astfel de regulament aprobat, ci doar regulamente generale, de urbanism, care nu sunt de natură restrictivă", a spus președintele Consiliului Județean.

Prin acest regulament vor fi interzise construcțiile din azbociment, acoperișurile cu tablă tip tigla, ferestrele din PVC de culoare albă, iar gardurile vor avea o înălțime de maximum 70 cm.

Pentru a evita supraaglomerarea in zona montana, se are in vedere urmatoarele aspecte: gradul de ocupare de maxim 20% din suprafața terenului; suprafata minima pe care se poate construi sa fie de minim 1 000 metri patrati; frontul stradal sa fie de minim 25 de metri; distanta intre vecini sa fie de minim 50 de metri; constructiile sa fie executate din elemente din lemn masiv la fațadă, piatră din zona montană la fundații și zona de intrare, iar acoperișul sa fie în două ape, cele tip terasă nefiind permise.

Ilie Bolojan a identificat câteva zone prioritare unde este necesar sa se aplice regulamentul construcțiilor montane: Padiș, Stâna de Vale - Baraj Leșu, Vârtop - Arieșeni, Roșia - Remetea, Defileul Crișului Repede. De asemenea, zona comunei Șinteu va beneficia de un regulament pentru conservarea zonei cu identitate slovacă.

"S-a construit haotic la munte, fără a se respecta formele apropiate caselor tradiționale", a mai precizat Ilie Bolojan,

Regulamentul pentru construcțiile montane va fi pus în dezbatere publică timp de 45 de zile.

Creați un site gratuit!